Fiske

 

Välkommen att uppleva Smålands vatten!

I Äventyrsbyn har vi möjlighet till övernattning i Torparstugor eller i vår jättekåta, se mer under fliken boende 
Vill du bara komma att fiska över dagen så erbjuder vi uthyrning av både Linder 440 Fishing, plastbåtar och kajaker.
 
Det finns gott om fiskevatten runt om Ramkvilla och vi kan hjälpa dig med vad du kan fånga i olika sjöar. På Ifiske.se kan du se sjösystem och till vissa vatten kan du dessutom köpa fiskekort via webben. För fiske i Örkens fiskevårdsområde säljer vi fiskekort i Äventyrsbyn. Barn under 16 år fiskar gratis.
 

Fiskarter

 

Gädda

Namnet "gädda" har sitt ursprung i det fornnordiska ordet gaddr, som betyder spik eller spets, och syftar på dess tänder. Samma härledning har engelskans "pike" som betyder pik
 

Aborre

Namnet abborre lydde ursprungligen aghborre, där 'agh' betecknar något spetsigt och tandat. "Borre" har också betydelsen 'taggigt', som i exempelvis ordet kardborre.
 

Mört

Mört är Sveriges vanligast förekommande fisk. Används ofta som betesfisk till skillnad från Österuopa där det är en vanllig matfisk.

Sjön Örken

Örken heter sjön där den norra delen har fått namnet Klockesjön. Sjön är 23,4 kvadratkilometer stor och har sin avrinning till Mörrumsån. Medeldjupet är 7 meter och det största djupet är 38 meter. Utanför äventyrsbyn når vi ett djup på 12 meter.  

Klockesjön

 

 

Hela Örken har 59 km strandlinje